Våra djur

Ett 60-tal djur lever med oss på Nybo Gård. Djuren är en del av familjen, så självklart har de alla namn. Vår äldsta ko heter snö. Ute i hagen hittar vi Polaris, Timotej, Black IPA,  Sitka och många fler. 

Året om finns korna ute i hagarna, självklart med tillgång till skydd för väder och vind. Våra djur får leva ett naturligt liv, kalven går med sin mor hela första året och får dia fritt. Gårdens djur får leva hela sitt liv i Vemhån. De lever ett stressfritt och gott liv, de andas ren och frisk luft och de behandlas med omsorg.

Korna och kalvarna  tillbringar somrarna vid vår fäbodvall Vikarvålvallen. 
 

Färskt gräs och örter

Våra kor äter vad de är gjorda för att äta, det vill säga gräs. På sommaren som bete på och runt vår fäbodvall och i fina beteshagar nere i byn, och på vintern som hö och ensilage hemma på gården. Att de betar och äter örter och gräs ger köttet en annan smak jämfört med de djur som föds upp på kraftfoder inomhus. Betesgräs innehåller naturligt höga halter av omega 3-fettsyror, och det ger ett kött med nyttiga fleromättade fettsyror. Dessutom har det visat sig att halten av E-vitamin, en naturlig antioxidant är högre i kött från djur som lever på att äta färskt gräs och färska örter. 

Highland Cattle

1996 köpte vi två Highland Cattle-kvigor från Ödeshög. De kom hem till oss i slutet av augusti. De var då betäckta och kalvade i april året därpå. Samma år som kalvarna kom köpte vi en Hereford-kviga från Östberg utanför Svenstavik. Några år senare köpte vi en Fjällko från Hede. Dessa fyra kor är stammödrar till den besättning djur som vi har idag. 


I början lånade vi en tjur ifrån Ransundet som fick vara i Vemhån på kärlekssemester under några månader. Efter två år med inlånad tjur var det dags att skaffa en egen och det har vi haft sedan dess. De tjurar vi haft har alltid varit av rasen Highland Cattle, så vi har bara haft en renrasig Hereford. Den tjur vi har nu kommer från Bergsjö.

"Med vårt sätt att driva jordbruk bidrar vi till ett öppet och varierat landskap och vi ger dig möjlighet att äta närproducerat."

Varmt välkommen att besöka oss för att själv ser hur djuren har det!