Vikarvålvallen

I början av juni varje år buför vi upp till Vikarvålvallen. Det betyder att vi flyttar dit med nästan alla våra djur och bor där fram till mitten av augusti.

Korna och kalvarna tillbringar nätterna inhägnade uppe på vallen. På morgonen släpper vi ut dem i skogen, och hela dagarna strövar de fritt och äter av olika gräs och örter. De bestämmer själva vart de vill gå. När det blir kväll kommer de själva upp på vallen eller så hämtar vi hem dem. Det är aldrig några problem med att få tillbaka korna till vallen på kvällarna trots att det inte är någon mjölkning som lockar.

Levande fäbodbruk

Fäbodbruk har funnits i hela Sverige norr om Bohuslän, men idag finns det bara cirka 90 levande fädbodar kvar i landet. De flesta finns i Dalarna,Hälsingland, Jämtland och Härjedalen. Här har fäbodbruk funnits sedan vikingatiden, de första säkra beläggen är från 1200-talet. Fäbodbruket hade sin största omfattning i slutet av 1800-talet med mer än 20 000 levande fäbodar. Fäbodkulturen är en viktig del av vår historia. I Härjedalen finns ovanligt många fäbodvallar. Jämtlands läns museum har inventerat 386 fäbodar och det har funnits ännu fler. 

Västgrind, Bäcks och PerErs

I Vikarvålvallen har tre olika gårdar i Hedeviken ursprungligen haft sina vallar. Enligt en gammal karta har det funnits 17 olika byggnader här. 1894 hade gårdarna Västgrind (Mårten Persson), Bäcks (Jon Bäck) och PerErs (Per Östberg) sina vallar i Vikarvålvallen.